VoIP teknolojisi pratikte ne sağlar

wiki.internet.gen.tr, özgür ansiklopedi

Revision as of 20:33, 20 Mart 2008 by Wiki (Talk | Katkılar)
(fark) ← Önceki hali | en güncel halini göster (fark) | Sonraki hali → (fark)
Git ve: kullan, ara

VoIP kullanmanın her zaman kullandığımız normal Telekom hizmetlerine göre avantajları vardır. Eger Telekom hattı kullanıyorsanız, genel olarak hattı kullandığınız süre kadar, o hattı size sağlayan ve yöneten şirkete para ödersiniz. Eğer uzun süre konuşursanız daha çok ödersiniz. Ayrıca aynı anda bu hat üzerinden birden fazla kişi ile konuşamazsınız, konuşsanızda ek bedel ödersiniz (Telekonferans). VoIP’de ise bunun tersine aynı anda ihtiyacınız olan birden fazla nokta ile görüşebilirsiniz (Karşı noktalarında VoIP kullanıyor olduğunu kabul ederek). İstediginiz kadar ve aynı anda bir çok kişi ile konuşabilirsiniz.

Peki neden herkes VoIP kullanmıyor?

Ne yazık ki hala VoIP mimarisi ile İnternet arasındaki entegrasyonda problemlerimiz bulunmakta. Tahmin edebileceğiniz gibi ses trafiği gerçek zamanlı akışa sahip olmalıdır (VoIP’de, sesinizin karşı tarafa gitmesi veya sizin onu duymanız için kısa da olsa beklemeniz gerekmektedir). Bu İnternet kullanımının yoğunluğu ile alakalıdır. İnternet, bir çok yönlendirici(router)den oluşan heterojen bir yapıya sahiptir. Sesin 10-20 veya daha fazla yönlendiriciden geçerek yol alması ve bu noktaların yoğunlukları göz önüne alınırsa, paketlerin yolda geçireceği zaman artacaktır. Demek ki iyi bir performans için bazı şeyleri değiştirmek gerekmektedir. VoIP uygulamalari için İnternet üzerinde belli bir bant genisligini garanti etmek çok zordur.

Ülke içi ağlarda iletişim hızı ve kalitesi gittikçe artmaktadır. Bu sayede ülkemizde henüz regüle edilmiş bir piyasa ve tümüyle IP ağları üzerinden servis sağlayan firmalar olmasa da özellikle Amerika'da bu konuda yatırım yapmış ve milyonlarca aboneye ulaşmış şirketler bulunmaktadır Örneğin Vonage firması. Bu hizmetlerin benzerleri de umarız kısa bir süre sonra ülkemizde sunulmaya başlanacaktır.