VoIP destekli telefon santralleri nasıl çalışır

wiki.internet.gen.tr, özgür ansiklopedi

Revision as of 22:57, 8 Ağustos 2009 by Wiki (Talk | Katkılar)
(fark) ← Önceki hali | en güncel halini göster (fark) | Sonraki hali → (fark)
Git ve: kullan, ara

VoIP destekli telefon santralleri aslında normal bir bilgisayar ve onun üzerinde çalışmakta olan bir yazılımdan çok farklı değildir. Zaten son dönemde iyice popüler hale gelen ve aslında ücretsiz olarak dağıtılmakta olan Asterisk PBX, Linux işletim sistemi üzerinde çalışan ve bir çok komünikasyon cihazı ile entegre halde PBX yani telefon santrali hizmeti veren bir yazılımdır.

Elbette Asterisk en fazla kullanılan IP PBX yani VoIP destekli telefon santrali çalıştırma yazılımı olsa da bir çok farklı platform da çalışan ve bazıları koştuğu platformların üzerine gömülmüş onlarca rakibide bulunur. Bunlara örnek olarak Alcatel OmniPCX verilebilir ki bu platformda temelde bir linux türevi üzerinde çalışır. Bunun dışında Windows platformunda çalışmakta olan ve kendini kanıtlamış bir çok IP PBX yazılımı da bulunmaktadır. Ülkemizde bilgisayarlar ve geleneksel ya da dijital tabanlı telefon santralleri arasındaki en yakın ilişkiyi yakın döneme kadar çokça kullanılan Çağrı Karşılama ve Yönlendirme amaçlı kullanılan Sesli Yanıt Sistemleri oluşturmaktaydı. VoIP destekli telefon santralleri hem çağrıları telekom operatöründen alarak sonlandırıp hem de Çağrı Karşılama, Sesli Posta Kutusu ve Yönlendirme görevlerini de üstlenebildiği için hızlıca pazar girdi.

Asterisk bir çok farklı firma ve kişi tarafından ayrı ayrı yorumlanarak aynen Linux işletim sisteminde olduğu gibi değişik sürümler halinde piyasa da dağıtılmaktadır. Bunlara örnek olarak Asterisk geliştiricilerinin direk olarak desteklediği Linux üzerinde çalışan Asterisk Now, FreeBSD üzerinde çalışan ve çok düşük işlemci güçleri ile koşabilen Askozia PBX ve