Windows ve Linux Hosting Arasında Ne Fark Vardır

wiki.internet.gen.tr, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara

Windows ve Linux sizinde bildiğiniz gibi birer işletim sistemidir. Bu iki işletim sistemi birbirinden çok farklı iki işletim sistemi olmalarına rağmen hosting konusunda kullanıcıya sağladıkları faydalar benzerdir. Elbette biz benzerliklerini değiş farklarını açıklamak üzere bu makaleyi yazdık fakat farkı anlatabilmek için biraz web hosting bakış açısından benzerliklerine değinmek gerekir.

Her iki işletim sistemi üzerinde de alacağınız web hosting hizmeti sonuç olarak birebir aynı web sayfasını gösterebilir. Sonuçta yayınlanan içerik eğer statik bir kaynaktan oluşturuluyor ise yayını gören yani web sayfasını gezen kişi açısından hiç bir fark yoktur. Eğer bu sayfaların içeriği web sunucu üzerinde script olarak bilinen diller yardımı ile dinamik olarak üretiliyor ise o zaman fark oluşmaya başlar. Windows ve Linux web hosting sistemlerinin temelde en önemli farkı yayın yaparken kullandıkları Web Server Yazılımı ve bunlar üzerinde sıkça kullanılan scripting dilleridir. Bu dillere örnek vermek gerekirse en popüler olanları ASP ve PHP dilleri söylenebilir. Web sunucu üzerinde bu dilleri anlayarak dinamik içerikten web sayfası üreten motorlar bulunur. ASP Engine Windows üzerinde çalışan ve IIS, Internet Information Server, yani Windows web hostingin kalbini oluşturan web sunucu yazılımının vazgeçilmez bir bileşenidir. IIS Linux üzerindeki doğal bir platformda çalıştırılamaz. Buna karşın Linux üzerinde en çok kullanılan web sunucu yazılımı olan Apache nin birebir eş Windows sürümü bulunur ve %100 uyumlu olarak Windows üzerinde çalışmaktadır.

Yine PHP dilinin Windows üzerinde %100 doğal versiyonu bulunmaktadır ve artık Windows Server 2008 Web sürümü üzerinden PHP 5 versiyonu direk yüklü olarak gelmektedir. ASP dili ise Linux üzerinde bazı çevrim ara birimleri kullanılarak çalıştırılabilmektedir. En önemli kabul edilen ikinci bir fark da veri tabanı platformlarıdır. Microsoft un en bilinen veri tabanı yazılımı MsSQL ASP ile tam uyumludur ve Windows hosting seçenlerin en önemli tercih sebeplerinden biridir. Linux üzerinde MsSQL çalıştırmak kesinlikle mümkün değildir fakat Windows üzerinde çalışmakta olan bir MsSQL sunucuya Linux üzerinden veri kaynağı olarak bağlanarak çalışabilmek mümkündür. Son olarak Web ortamında en fazla tercih edilen veri tabanı platformu MySQL her iki sistemde de çalışabilmektedir ve %100 doğal uyumlu versiyonları bulunmaktadır.

Bu iki platform arasındaki farkın son kullanıcı açısından pratikte bir farkı yoktur. Sahibi olduğunuz web sayfasının içeriği hazırlanırken dinamik bir web sayfası oluşturma dili kullanıldı ise genelde buna göre hosting platformu seçersiniz. ASP dilinde yazılmış modülleriniz var ise web sayfasınızı yayınlamak için Windows platformunu seçmek doğru tercihtir. PHP tabanlı sayfalar içinde genelde Linux terci edilir. Her ikisi de sizin için fark etmiyor ise herhalde fiyata bakmak akıllıca olacaktır ve genelde Linux hosting bu konuda avantajlıdır.