VoIP destekli telefon santralleri nasıl çalışır

wiki.internet.gen.tr, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara

VoIP destekli telefon santralleri aslında normal bir bilgisayar ve onun üzerinde çalışmakta olan bir yazılımdan çok farklı değildir. Zaten son dönemde iyice popüler hale gelen ve aslında ücretsiz olarak dağıtılmakta olan Asterisk PBX, Linux işletim sistemi üzerinde çalışan ve bir çok komünikasyon cihazı ile entegre halde PBX yani telefon santrali hizmeti veren bir yazılımdır.

Elbette Asterisk en fazla kullanılan IP PBX yani VoIP destekli telefon santrali çalıştırma yazılımı olsa da bir çok farklı platform da çalışan ve bazıları koştuğu platformların üzerine gömülmüş onlarca rakibide bulunur. Bunlara örnek olarak Alcatel OmniPCX verilebilir ki bu platformda temelde bir linux türevi üzerinde çalışır. Bunun dışında Windows platformunda çalışmakta olan ve kendini kanıtlamış bir çok IP PBX yazılımı da bulunmaktadır. Ülkemizde bilgisayarlar ve geleneksel ya da dijital tabanlı telefon santralleri arasındaki en yakın ilişkiyi yakın döneme kadar çokça kullanılan Çağrı Karşılama ve Yönlendirme amaçlı kullanılan Sesli Yanıt Sistemleri oluşturmaktaydı. VoIP destekli telefon santralleri hem çağrıları telekom operatöründen alarak sonlandırıp hem de Çağrı Karşılama, Sesli Posta Kutusu ve Yönlendirme görevlerini de üstlenebildiği için hızlıca pazar girdi.

Asterisk bir çok farklı firma ve kişi tarafından ayrı ayrı yorumlanarak aynen Linux işletim sisteminde olduğu gibi değişik sürümler halinde piyasa da dağıtılmaktadır. Bunlara örnek olarak Asterisk geliştiricilerinin direk olarak desteklediği Linux üzerinde çalışan Asterisk Now, FreeBSD üzerinde çalışan ve çok düşük işlemci güçleri ile koşabilen Askozia PBX ve çokça tercih edilen FreePBX platformları gösterilebilir.

Windows Server veya Windows İşletim sistemleri üzerinde de buna benzer uygulamalar bulunmaktadır. En rahat ulaşıp inceleyebileceğiniz ve çokça kullanılan uygun fiyatlı bir platform olarak [3CX] PBX platformu örnek verilebilir. Bu ürün ülkemizde de satılmakta ve desteklenmektedir.

IP PBX yazılımların Telekom operatöründen gelen analog hatları karşılayabilmesi için FXO tipi Media Gateway cihazlarına ihtiyaç duyması dışında özel bir gereksinimleri yoktur. Telekomdan gelen telefon hattı media gateway cihazlarına telefon cihazına bağlanır gibi bağlanır ve bu cihazlarda IP PBX ler ile ethernet alt yapısı üzerinden IP iletişimi ile konuşarak entegre olurlar. Aynı şekilde dışarı doğru yapılan aramalarda da telekom hattının kullanılabilmesi için bu gereklidir. Ayrıca VoIP servisi alarak da media gateway lere ihtiyaç duymadan dışarı aramaları yapabilirsiniz. Ama gelen aramaları karşılamak için her ihtimalde bu cihazlara ihtiyaç vardır.

IP PBX ler ethernet alt yapısı üzerinde çalışabilen IP tabanlı masa üstü telefonları ile direk uyumlu olarak çalışırlar. Normal yani telekom hattını direk takarak kullandığımız telefonlar ise IP PBX ler ile direk uyumlu değildirler. Telekomdan gelen telefon hattını sonlandırmak için nasıl bir media gateway e ihtiyaç duyuluyor ise aynı şekilde bu analog telefonları da kullanmak için FXS tipi porta sahip media gateway cihazlarına ihtiyaç vardır. Ancak bu şekilde normal telefonları IP PBX telefon santralleri ile birlikte kullanabiliriz.

Bu donanımlara örnek olarak wiki mizdeki bir başka linki Örnek Donanımlar kullanabilirsiniz.