Telekom operatörleri ne gibi alternatif hizmetler verir

wiki.internet.gen.tr, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara

Alternatif telekom operatörü olarak nitelendirdiğimiz UMTH yani Uzak Mesafe Telefon Haberleşmesi lisansına sahip firmalar Türk Telekom ile rekabet edebilmek için farklı yeni hizmetler üretmişlerdir. Üretilen bu hizmetler ile şehirler arası ve milletler arası telefon görüşmelerini Türk Telekom tarifilerinden daha ucuz fiyatlarla yapmayı hedeflemişler ve bu sebeple de büyük bir kitleye hitap etmeyi başarmışlardır.


1 - Konuşma Kartları - Calling Card

Bu operatörlerin gündeme gelmesi ile beraber ülkemiz Konuşma Kartları konsepti ile tanışmıştır. Telekom özelleştirmeleri bizden daha önce olmuş ülkelerin çoğunda bu tip uygulamalar senelerdir vardır ve Calling Card olarak adlandırılır. Prensip olarak ön ödemeli hizmet tipidir. Satın alacağınız kart ile herhangi bir karasal telefondan 811 ile başlayan bir ücretsiz numarayı arayıp bu kartın üzerinde önceden gizlenmiş bir sayı şifre aracılığı ile sizi otomatik olarak daha sonra arayacağınız numaraya bağlayacak tele sekreter sistemine ulaşırsınız. Girdiğiniz şifre sistem tarafından önceden bilindiği için daha sonra görüşme yapmak için arayacağınız numara ile kaç dakika konuşabileceğiniz de bu sayede hesaplanabilir. Kartınızın imkan verdiği sürece konuşmanızı yapar ve telefonu kapattığınız anda da eğer konuşma hakkınız kaldı ise aynı kartı daha sonra başka numaraları aramak içinde kullanabilirsiniz. Bu kartlar genelde bireysel tüketici pazarına yöneliktir ve en fazla turistik bölgeler, askeri tesisler gibi noktalar da popülerdir.

2 - Otomatik Çeviriciler - Dialer

Kurumsal pazar içinde konuşma kartının çalışma prensibine benzer ürünler üretilmiştir. Ofis santralleri imkan veren firmalar şehirler arası veya milletler arası bir görüşme yapılacağında 811 numaraları otomatik olarak arayıp arkasından gerçekte aranacak numarayı çevirerek alternatif operatörü kullanabilmek imkanına sahip olmuştur. Operatörler hizmeti kullanan firmaların arama yapacakları telefon numaralarını daha önceden alıp tele sekreter sistemlerine tanımlar. Bu sayede santralden yapılan aramalar operatör tarafında herhangi bir şifre sayı girilmeden kabul edilir. Arkasından da aranan numara kabul edilerek sistem sizi konuşmak istediğiniz yere bağlar. Eğer santraliniz bu konuda yetersiz kalıyor ise Dialer adı verilen ve telefon santralinin belirli portlarına sanki bir telefon hattı bağlanır gibi bağlanabilen cihazlar bu hizmetleri kullanmanızı sağlamaktadır. Bu tip bir aparat kullanan firmalar eğer şehir dışı veya milletler arası arama yapacak ise normalde dış arama yaparken kullandıkları hat alma butonu yerine (Örneğin 0 veya 9) farklı bir sayı ile (6 7 vs ) hat almakta ve numara çevirmektedir. Bu sayede konuşmaları alternatif telekom operatörüne ulaşabilmektedir. Bu tip hizmetler sözleşme ile verilmekte ve genelde sonradan faturalanarak ödenmektedir. Bu yöntemler daha çok alternatif operatörlerin ilk hizmet vermeye başladığı dönemlerde kullanılmıştır ve gittikçe aynı işlerin IP yani İnternet üzerinden yapıldığı yöntemlere kaymaktadır.

3 - IP tabanlı hizmetler

Hem alternatif telekom operatörlerinin hem de yeni nesil kullanıcıların en çok tercih ettiği hizmet tipi budur. IP tabanlı hizmetler de kullanıcı ile telekom operatörü arasındaki iletişim İnternet veya IP protokolü çalışabilen ara bağlantılar ile yapılır. Kullanıcı tarafında ses önce veriye dönüştürülür ve sonrasında IP üzerinden yapılmış bağlantılar ile operatöre ulaşır. Operatör de sesin gitmesi gerektiği noktaya önce veri ve sonrada ses olarak iletişimi sağlar.

Bu yöntemde ara bağlantı diye tabir ettiğimiz iletişim araçları İnternet e erişmek için kullandığımız bütün geniş bant yöntemleri kapsar. Örneğin ADSL, GSHDSL, Kiralık Hat, Frame Relay ve Metro Ethernet üzerinden bu hizmetler alınabilir. Alacağınız hizmetin ses kalitesi bağlantınızın kapasitesi ve kalitesi ile doğru orantılıdır.