Alternatif Telekom Operatörleri ve UMTH

wiki.internet.gen.tr, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara

İlandır : Kurumsal E-mail Hosting Hizmeti için tıklayınız - uZmanPosta

link=http://www.uzmanposta.com


Türkiye'de ses tabanlı telekom hizmetleri kısa bir dönem öncesine kadar sadece devlet tarafından üretilip satılan bir sektördü. Türk Telekom'un özelleştirilmesi sürecinde ses iletişimi konusunda özel firmaların hizmet verebilmesini sağlayan UMTH yani Uzak Mesafe Telefon Haberleşmesi sağlayıcı lisansları çıkartıldı. Aslında GSM operatörü olarak nitelendirdiğimiz Turkcell(TM), Vodafone(TM) ve Avea(TM) bu işi karasal olmayan hatlar üzerinden yapan ilk firmalardır. Fakat UMTH lisansının farkı hizmetleri karasal hatlar üzerinden verebilmeleri oldu.

Bu lisansları alan firmalar Türk Telekom firmasına alternatif hizmetler üretebildikleri için Alternatif Telekom Operatörü tabiri ile hizmet vermeye başladılar. Lisansın içeriğinden de anlaşıldığı gibi firmaların şehir içi hizmet vermeleri bu lisans ile mümkün değildir. UMTH lisansları A, B ve C olarak üç tip de hazırlanmıştır. En düşük imkanlara sahip lisans C tipidir. Bu lisansa sahip telekom operatörü kullanıcılarına 800 lü hatlar diye tabir ettiğimiz 11 haneli ve ücretsiz olarak aranabilen telefon hatları üzerinden hizmet verebilmektedir. Kullanıcı önce bu numarayı çevirip sonrasında satın aldığı hizmet tipine göre istediği numarayı aramaktadır. B tipi lisans sahibi firmalar C nin sahip olduğu haklarla beraber ayrıca 4 basamaklı bir telefon numarası kullanabilmektedir. Böylece kullanıcı herhangi bir karasal telefondan öncelikle bu 4 haneli numarayı çevirip sonrasında hizmet alabilmekte hem hatırlanması hem de aranması daha kolay bir numara ile hizmete sahip olabilmektedir. A lisansına sahip alternatif operatörler aslında Türk Telekom ile aynı imkanlara sahiptir. Tek farkları şehir içi aramayı yaptırma hakları olmamasıdır. Yani A lisansına sahip bir operatörden hizmet satın aldığınızda telefonunuz da duyduğunuz çevir sesi Türk Telekom üzerinden değil hizmet aldığınız alternatif kurumdan gelmektedir.

Tüm lisans tipleleri alternatif operatörlere IP yani İnternet üzerinden ses iletişim hizmetleri verme hakkını sağlar. A, B veya C tipi lisansa sahip bir operatör VoIP olarak bilinen IP protokolü üzerinden ses geçirme yöntemi ile abonelerine hizmet vermebilmektedir. Operatörler karasal hatlarda normal arama ile (800 lü veya daha kısa haneli hatlar) hizmet vermek yerine mümkün olduğunca IP ortamında kullanıcılarına hizmet vermeyi tercih eder. Çünkü diğer modelde ücretsiz aranmakta olan telefonun faturasını aslında operatör karşılamaktadır. Sadece bizlerin Türk Telekom'dan aldığımız normal konuşmadan biraz daha ucuzdur.

Son olarak bu operatörlerin şehir içi hizmet vermesi için yapılan çalışmalara değinmeliyiz. Ülkemizde şehir içi ses hizmeti verme hakkı saklı olan tek kurum olan Türk Telekom, Telekom Üst Kurumunun kararı ile alternatif operatörlere şehir içi hizmet verebilmeleri için ara bağlantı anlaşmaları yapmaya başlamıştır. Böylece A tipi lisans sahibi bir operatörün müşterisi şehir içi aramayı da bu kurumdan alıp tüm görüşmeleri için tek noktadan hizmet alabilecektir. Yapılan şehir içi aramalar ise alternatif operatör ile Türk Telekom firması arasında yapılan anlaşma ile kendi aralarındaki özel fiyatlardan faturalanacaktır.

Alternatif telekom operatörlerine aşağıdaki firmaları örnek verebiliriz ;

Koç.net

Borusan Telekom

Tellcom

Superonline Telekom

Global İletişim